Grote Marktstraat 57 Voldersgracht 26 t/m 30

Elzas, A.
Registerblad

Warenhuis van Hema, gebouwd in 1964 naar ontwerp van architect A. Elzas in de voor de wederopbouw kenmerkende sobere en functionele winkelarchitectuur.

Het gebouw bestaat uit een strak, rechthoekig volume in vier bouwlagen, gelegen op een perceel dat strekt van de Grote Marktstraat tot aan de Gedempte Gracht. Het ontwerp van architect A. Elzas is kenmerkend voor de sobere en functionele architectuur uit de jaren zestig van de vorige eeuw met de strenge ritmiek van  lange reeksen vensters die tussen betonnen stijlen zijn gevat. Een groot contrast met de weelderige architectuur van de Bijenkorf ernaast.

Als gevolg van de bouw van grote warenhuizen en modewinkels ondergaat de Grote Marktstraat aan het begin van de twintigste eeuw een schaalvergroting. In de wederopbouwperiode wordt deze ontwikkeling voortgezet en zo kreeg ook de Hema een filiaal aan de Grote Marktstraat, op een nog lege plek tussen de Bijenkorf en de Voldersgracht.

Hema is een afkorting van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. In 1926 werd de eerste Hema geopend in de Kalverstraat in Amsterdam als goedkopere ‘zusje’ van de Bijenkorf. Aanvankelijk waren er in de Hema alleen artikelen van vijfentwintig en vijftig cent te vinden. Het assortiment bestond voor het grootste deel uit de dagelijkse gebruiksartikelen en de inrichting werd zo sober mogelijk gehouden. Architect Abraham Elzas (1907-1995) verwierf bekendheid als huisarchitect van de Hema. Voor N.V. Magazijn De Bijenkorf ontwierp hij tijdens zijn loopbaan zesendertig Hema’s en werkte hij samen met de Amerikaanse architect Marcel Breuer aan de Rotterdamse Bijenkorf.

Het warenhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van sobere en functionele winkelarchitectuur, kenmerkend voor de wederopbouwperiode.  Tevens heeft het stedenbouwkundige waarde vanwege de markante ligging op de hoek van de Grote Marktstraat en Voldersgracht.

NB.  Het oorspronkelijke interieur is niet bewaard gebleven. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde "vanwege bescherming" waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot het exterieur.