Harstenhoekweg 281

Registerblad

Voormalig ploegbaaswoning gebouwd in opdracht van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij (ZHESM) naar een ontwerp uit 1906 in overgangsarchitectuur bestaande uit één bouwlaag onder een hoge met pannen gedekt tentdak.

De woning is onderdeel van de infrastructurele werken behorend bij de voormalige spoorlijn van Rotterdam naar Scheveningen (de Hofpleinlijn) van de Zuid-Hollandsche Electrische Spoorweg-Maatschappij (in 1953 opgeheven). Aan het eindpunt van de lijn lag het kopstation Scheveningen Kurhaus. Dit station werd uitgevoerd zonder de gebruikelijke dienstwoning voor de stationschef. Hiervoor werd aan de Harstenhoekweg in 1912 een aparte woning gebouwd. Het ontwerp dateert echter al van 1906.
De woning op vierkante plattegrond valt mede op door de geprononceerde met rode pannen gedekte kap. De gevels bezitten een brede plint van schoon metselwerk waarboven ze zijn gepleisterd. De oorspronkelijke houten vensters bezitten een kleine roedeverdeling. Het karakter van deze architectuur past goed in de landelijke omgeving van de toenmalige stadsrand. De eenlaags aanbouw te rechterzijde in dezelfde architectuur als het hoofdgebouw is mogelijk enige jaren later toegevoegd.

De vroegere ploegbaaswoning is van historische waarde als bewaard gebleven bedrijfsmonument behorend tot de infrastructuur van de voormalige spoorlijn naar Scheveningen van de ZHESM. Het bezit tevens architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van in overgangsarchitectuur uitgevoerde utiliteitsbouw met een sterk landelijk karakter.

Opname J. Vrolijk, augustus 2001.