Herengracht 13 t/m 13b

PAND met oude statige gevel uit de eerste helft van de 19e eeuw, onderpui ernstig verminkt.

meer weten
Het pand is op 4 november 1913 in gebruik genomen als "Theater Verkade", genoemd naar Eduard Verkade de grote vernieuwer van het toneel. Het toneel moest in zijn ogen voldoen aan Cultuur-reportoire en een intelligente vertolking daarvan zijn. Het theater was helemaal ingericht voor het Engelse Society werk, zoals de indeling in stalles en loge en het altijd aanwezig zijn van een strijkje. In 1914 werd er een rotonde-vestiaire bijgebouwd terwijl de foyers moesten worden uitgebreid. Het pand werd in die tijd in zijn geheel aan E. Verkade verhuurd. Het lukte Verkade echter niet om een grote Nederlandse Toneeltrust te vormen en in 1917 legde hij zijn directeurschap neer. De redding kwam in het seizoen 1917/1918 door Cor van der Lugt Melsert met zijn "Hofstad Tooneel". Hierna kwam Verkade in het seizoen 1922/1923 weer terug in zijn oude theater. In 1924 kwam hier de N.V. Theater Odeon met een uitgebreid gezelschap van artiesten hierdoor was uitbreiding nodig en ook mogelijk door de onbebouwde brandgang in gebruik te nemen waardoor ruim twee meter in breedte werd gewonnen.
Hall (op de achtergrond de Rotonde)
Theaterzaal