Herengracht 19 en 19a

Swart, P. de
    Lodewijk XV Rococo
Registerblad

PAND met baksteengevel in Lodewijk XV stijl, de naar voren springende hoekpartijen bevatten deuren, die met de daarboven gelegen vensters in een rijke gebeeldhouwde omlijsting zijn gevat.

Ā

meer weten
Zeer forse patriciƫrswoning uit het midden van de 18e eeuw op H-vormige plattegrond met tussen de zijvleugels aan de straatzijde een voortuin. Het pand bestaat uit souterrain, twee hoge bouwlagen en een gedrukte derde bouwlaag onder een samengestelde kap met flauwe dakhelling. De bakstenen lijstgevel heeft aan de voorzijde schuifvensters met kleine roedeverdeling en sierlijke hardstenen bovendorpels. De gevel wordt afgesloten door een bewerkte houten kroonlijst. De entree's in de korte gevels aan de straatzijde van de zijvleugels zijn samen met het bovenliggende venster monumentaal uitgevoerd in rococostijl met bloemenslingers en beeldhouwwerk. Gebouwd in opdracht van de familie Le Leu de Wilhelm. In 1873 wordt het pand gesplitst in twee afzonderlijke woningen.
voorzijde; detail voortuin