Herengracht 9

Firma Stokvis (voorheen)

Limburg, J.
    Expressionisme
Registerblad

Magazijn en kantoorpand, gebouwd in 1915-1916 naar ontwerp van de architect ir. J. Limburg voor de firma R.S. Stokvis Koninklijke Fabriek voor Metaalwaren. De gevel is een vroeg voorbeeld van het expressionisme in de architectuur. Het pand is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing. Omschrijving.

Pand op rechthoekige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak. Het bezit een met Travertijnse steen beklede lijstgevel van gesloten karakter. De gevel wordt omlijst door gecanneleerde pilasters met sobere, blokvormige kapitelen, die een brede daklijst dragen. De rechthoekige ingangspartij vertoont tegen de omlijsting in reliëf uitgevoerde figuren. Aan weerszijden van de ingang smalle vensters met brede middendorpels. Het gevelvlak boven de ingang wordt doorsneden door twee reeksen van vijf smalle vensters met decoratief glas-in-lood, waaronder een dorpel. Voor het pand staan vier eenvoudige, blokvormige stoeppalen van Travertijnse steen. Het interieur is bij verbouwingen tussen 1951 en 1977 ingrijpend gewijzigd, waarbij onder meer de oorspronkelijke trappenhuizen werden vervangen.

Waardering.
Pand van architectuurhistorisch belang als vroeg voorbeeld van het expressionisme. Tevens van belang binnen de ontwikkeling van het oeuvre van de architect Limburg, waarin hij zich, na zijn aanvankelijke op het classicisme geente ontwerpen, laat beinvloeden door de expressionistische stroming in de architectuur.

meer weten
Willem Adriaan van Konijnenburg ontwierp in 1909 de gevelbeelden van het kantoor van de uitgeverij Martinus Nijhoff aan het Lange Voorhout en in 1915 die voor het Haagse filiaal van de Koninklijke Fabriek van Metaalwerken W.J. Stokvis aan de Herengracht 9.
Ingang. Reliefs in travertijn kalksteen, ontwerp van tekenaar en schilder Willem van Konijnenburg.
1e verdieping (?) ramen voorgevel (1915)
relief in travertijn kalksteen, ontwerp van tekenaar en schilder Willem van Konijnenburg.
detail van relief in travertijn kalksteen, ontwerp van tekenaar en schilder Willem van Konijnenburg.