Hoge Nieuwstraat 16

Pulchri Studio Tentoonstellingsgebouw

Rieu, P. du
Registerblad

Aandacht: Betreft het tentoonstellingsgebouw uit 1902, dat deel uitmaakt van één onroerende zaak namelijk de Pulchri Studio aan het Lange Voorhout 15 beschermd onder monumentnummer 17680

De aan de Hoge Nieuwstraat 16 gelegen gevel bestaat uit verschillende, ten opzichte van elkaar verspringende bouwmassa's, waarbij de onderste zone uit hardsteen bestaat en de etage uit machinale baksteen versierd met natuurstenen banden, hoekkettingen, kroonlijsten en ontlastingsbogen.. Centraal een risaliet ter breedte van één travee met de hoofdingang gevormd door een segmentboogvormige poort gevat in een pilasterstelling en bekroond door een driehoekig fronton. In het fronton is het wapen van St. Lucas aangebracht met de tekst "ars longa vita brevis" gebeeldhouwd door W. Retera. Naast de entree bevindt zich een gedenksteen met de inscriptie "H.W. Mesdag / voorzitter van "pulchri studio" / 9 augustus 1900". Boven de poort bevindt zich een driedelig natuurstenen venster onder een ontlastingsboog. De risaliet wordt beëindigd door een tekstband met PULCHRI STUDIO en een rijk gedecoreerde daklijst met gebeeldhouwde leeuwenkoppen tussen hoekblokken.

Glas- in loodramen, trappenhuis.
plafond entree trappenhuis