Hoogstraat 32

Hoek, Z. Wouters, J.Th.
Registerblad

Achttiende eeuws pand met gepleisterde lijstgevel en harmonische winkelpui uit ca. 1911. Zeventiende eeuwse (of mogelijk oudere) kelders met gepleisterde ton- en graatgewelven.
Parterre: Winkelinterieur in voorname stijl met detaillering van hoge muurkasten, plafondlijsten en achterwand in eclectische trant (gotische en Lodewijk XVI variaties). Het interieur toont een vrijwel gaaf beeld van een vro 20ste eeuwse luxe herenmodezaak compleet met hoge spiegel- en ladekasten, lage toonkasten, kroonluchters, en een fraai lichtraam in het achterplafond met gebrandschilderd glas in lood. De vermoedelijke architecten van dit op de Engelse modezaken geïnspireerde winkelinterieur zijn Z. Hoek en J.Th. Wouters.
Op de eerste verdieping is de structuur goed bewaard gebleven; de voor- kamer heeft drie hoge Franse ramen en een eenvoudige 19de eeuwse marmeren schouw. De grote achterkamer heeft twee zesruitsschuifraznen uit de eerste helft van de 19de eeuw. In de kozijnen zijn de duimen van de luiken die eens de gecementeerde achtergevel sierden nog te zien. De trap heeft ij zeren balusters in Jugendstil trant.
Op de tweede verdieping : voorkamer over de breedte met Empire ramen en een fraaie houten pilaster wand waarin de schouw en de kasten ten weerszijde daarvan zijn opgenomen (l8de eeuws met een kleine latere toevoeging); structuur goed bewaard (o.a. alkoof); achterkamer met Empire ramen; verm. 17de eeuws gangvenster in cartouche-vorm mogelijk van elders af komstig. Deuren van voorkamer en zoldertrap in één 18de eeuws kozijn waarvan de delen haaks op elkaar staan.
Eiken zoldertrap en gave sporenkap met niet minder dan zeven spanten, alles l8de eeuws. Op de spanten van het zadeldak met wolfseind zijn de telmerken nog goed waarneembaar . De dakkapel bevat een zesruitsschuifraam

Gebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens de architectuur- en cultuur-historische waarde.

winkelpui
Voorhuis, legraam boven voormalig binnenplaats begane grond.