Hooistraat 9, Maliestraat 12a

villa Elena

Bosboom, J.W.
    Art Nouveau Overgangsarchitectuur

Inleiding.
Pand met achterhuis, gebouwd in 1901-1902 naar ontwerp van de architect J.W. Bosboom voor de meester-smid E. Beekman en genaamd villa Elena. Maliestraat 12/12a is gebouwd in overgangsstijl; het achterhuis aan de Hooistraat 9 vertoont de kenmerken van de chaletstijl en de Art Nouveau. Het pand aan de Maliestraat is opgenomen in de straatwand met aaneengesloten bebouwing; het achterhuis is door een tuin gescheiden van het water van de Nieuwe Uitleg.

Omschrijving: Maliestraat 12/12a telt twee vensterassen en bestaat uit drie bouwlagen met een kapverdieping. De parterre wordt in beslag genomen door een doorrit naar het achterhuis, omlijst door houten pilasters met hoofdgestel. De gevel bezit natuurstenen banden en flauw getoogde vensters met wisseldorpels en roedenverdeling in de bovenlichten. De geveltop vertoont kantelen met ezelsrugafdekkingen Het achterhuis, genummerd Hooistraat 9, telt drie bouwlagen met een kapverdieping in het hoge schilddak dat rechts aansluit tegen een schoorsteen. Bijzonder is het rijke ontwerp van de achtergevel, al betrof het hier de representatieve voorgevel. Het metselwerk van deze gevel wordt afgewisseld door banden van gele verblendsteen. De parterre is links opengewerkt als portiek, daarboven bezit de rechter travee van de beletage een houten erker in Art Nouveau-vormen met glas-in-lood. In het bovenlicht een houten balkonhek. Voor de linker traveeën een balkon met houten balustrade. De verdieping boven de beletage is in beide vensterassen geopend door loggia's. De overstekende daklijst rust op versierde houten korbelen en is boven de rechter travee tot een puntgevel in chaletstijl uitgewerkt met in de hoeken onder de daklijst de initialen van de bouwheer, de letters E en B. De tuin voor het achterhuis wordt op de kademuur afgesloten door een smeedijzeren hek uit de bouwtijd van het huis. Waardering.

Het pand, bestaande uit voor- en achterhuis, is architectuurhistorisch van waarde als voorbeeld van overgangsstijl en Art Nouveau. Het achterhuis bezit een belangrijke beeldbepalende functie in het markante historische grachtbeeld van de Nieuwe Uitleg-Houtweg. Hoofdvorm, detaillering en het toegepaste materiaal zijn gaaf.