Jacob Catsstraat 6g

muurreclame

Schilderswijk
Registerblad

Tegen de linker zijgevel van dit op zichzelf niet beschermde monument bevindt zich een in Art Decostijl geschilderde muurreclame waarop in een rechthoekige omlijsting van afwisselend korte en lange blokken in oranje en zwarte kleur op een groen fond zwarte letters met oranje contouren zijn aangebracht. Het lettertype is een variant op de "Amerikaanse fantasieletter" die destijds veel werd toegepast voor horecabedrijven. De reclame dateert uit omstreeks 1920 en vermeldt de volgende tekst: "J. Hoekzema huis: en decor.schilder Jacob Catsstraat 2". De in 1992 gereconstrueerde muurreclame is op plaatmateriaal aangebracht.

Zijmuur met geschilderde muurreclame, van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de waarde uit een oogpunt van sociaal-economische geschiedenis. De muurreclame is een zeldzaam voorbeeld van decoratieve typografie, zoals die in zwang was voor de periode in de jaren twintig waarin de moderne zakelijke stijl toepassing vond.

omvang bescherming:: De linker zijgevel met de geschilderde muurreclame