Javastraat 1b

Delia, J.J.
Registerblad

Witgepleisterd pand uit de jaren zestig van de 19de eeuw in eclectische stijl, gebouwd naar ontwerp van de architect J.J. Delia. Het voormalige herenhuis is het middelste van een aaneengebouwde groep van huizen, gelijktijdig gebouwd in dezelfde stijl, maar onderling verschillend van opzet.

Het pand telt vier vensterassen en bestaat uit een lage parterre, belétage en hoog, omlopend schilddak met pannen. De rijzige vensters van de belétage bezitten geprofileerde omlijstingen met afgeronde bovenhoeken en kuiven van stucwerk. Het fries van het hoofdgestel vertoont panelen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het deel uitmaakt van een groep van drie aaneengebouwde herenhuizen en behoort tot de kort na 1860 gerealiseerde villabebouwing van het Willemspark.