Juliana van Stolberglaan 152/154, Laan van Nieuw Oost-Indië 143/145 De Carpentierstraat 186

Christus Triumfatorkerk

Drexhage, G.
    Bezuidenhout

Christus Triomfatorkerk met klokkentoren, trappartij en kosterwoning.

Besluitmotivering

meer weten
Het ontwerp van G. Drexhage is het resultaat van een meervoudige opdracht. Het gebouw is gesitueerd op een hoek van het drukke kruispunt van de Laan van Nieuw-Oost-Indië en de Juliana van Stolberglaan. Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond; het bestaat uit een langwerpige kerkruimte evenwijdig aan de Laan van Nieuw-Oost-Indië en een loodrecht daarop geplaatst laag bijgebouw. Op de hoek is een vrijstaande toren geplaatst. Door het gebouw op een verhoging van enkele treden te plaatsen is een soort podium ontstaan. De kerkzaal is op de eerste verdieping gesitueerd. De kerkzaal bestaat uit een massief rechthoekig bouwblok in de voor de kerkenbouw van Drexhage kenmerkende abstracte vormentaal, ook toegepast bij de Ontmoetingskerk in Loosduinen. Tussen de zwaar aangezette betonnen randbalken van vloer en dak zijn verticale, onder een hoek van 45 graden geplaatste bakstenen penanten geplaatst, waartussen glas is aangebracht. De gemetselde penanten hebben een afmeting van 0,32 bij 0,96 meter en een hoogte van 10 meter. In de bakstenen kolommen zijn in een holle p.v.c.-buis stalen draden aangebracht, die in de onderste gevelbalk zijn verankerd. Nadat de bovenste gevelbalk was gestort zijn de staaldraden aangespannen en zijn de holle buizen gevuld met mortel. De verticale lamellen zorgen voor bijzondere ruimtelijke en licht-effecten in de kerkzaal. Bovendien wordt het zonlicht getemperd. Achter het liturgisch centrum is een kruis tegen de wand aangebracht en zijn extra bakstenen penanten tegen ongewenste lichtinval aangebracht. De kerkzaal bevat verder een vaste opstelling van 672 zitplaatsen op houten banken, voorzien van verwarming. Men betreedt de kerkzaal centraal vanuit het bijgebouw. Aan weerszijden zijn balkons met losse stoelen aangebracht. Het dak van de kerkzaal bestaat uit stalen vakwerkliggers, afgewerkt onder een houten plafond. Onder de kerkzaal bevinden zich enkele zaaltjes in een ten opzichte van de Laan van Nieuw-Oost-Indië terugliggende, transparante onderbouw. Ook het bijgebouw, waarin zich enkele dienstruimtes, een entreehal en de kosterswoning bevinden, is transparant van karakter. Onderbouw en bijgebouw vormen tezamen het kerkelijk centrum. In het bijgebouw bevindt zich tevens een lift. Als contrast met de massieve kerkzaal is hier voor een combinatie van een lichte staalconstructie en gewapend beton gekozen. De gevel is afgewerkt met verticale houten stijlen, waartussen glas en borstweringspanelen van glasal zijn aangebracht. De vrijstaande toren is 40 meter hoog. De toren is met behulp van een soort glijbekisting uitgevoerd. De toren bestaat uit twee schijven, aan de bovenzijde verbonden door een plat betondak. Ter hoogte van de kerkzaal is de toren voorzien van een dicht verbindingselement. De vrijstaande toren vormt een markant stedenbouwkundig baken in zowel de Laan van Nieuw-Oost-Indië als de Juliana van Stolberglaan.
christus triumfatorkerk