Kazernestraat 50

toon op de kaart
 • Status
  Rijksmonument
 • Monument nr.
  17459
 • Wijk
  Centrum
 • Bouwjaar
  1806
Registerblad 

Voormalig KOETSHUIS uit de 18e eeuw van het huis Olmgaeten, met verdieping, schilddak, deuromlijsting met verdiepte pilasters en hoofdgestel en vensters met negenruitsschuiframen.
Aangebouwde L-VORMIGE STAL waarachter manege met tribune, welke in opdracht van Lodewijk-Napoleon als burger-manege zou zijn gebouwd. (Nog als zodanig in gebruik)

meer weten 
Voormalig koetshuis uit de 18e eeuw van het huis "Huguetan" bestaande uit twee bouwlagen met kap. De entree heeft een deuromlijsting met verdiepte pilasters en hoofdgestel en vensters met negen-ruiters. Achter het koetshuis is in 1806 in opdracht van Lodewijk Napoleon de burgerrijschool aangebouwd. Het was de eerste niet-militaire rijschool van Nederland. Bij zijn vertrek in 1810 schonk Lodewijk Napoleon de rijschool aan de stad, die de manege vervolgens verhief tot Stadsrijschool. De manege zelf is een rechthoekige hoge ruimte met oorspronkelijk een houten bekapping. Aan de korte zijkant bevindt zich een met glas afgesloten tribune, die in neo-classicistische trant is vormgegeven. Aan de lange kant zijn de stallen gesitueerd. In 1884 werd door B&W besloten de oude kap te vervangen door een moderne ijzeren overkapping. De gemeentearchitect Tirion verleende de ijzergieterij Enthoven opdracht tot het vervaardigen van de kap. Deze werd voor fl. 7.154,56 geleverd en opgebouwd.
's-gravenhaagsche stadsrijschool
Binnenbak of Rijzaal.
Opening door Wethouder Monumentenzorg Rabin Baldewsingh (links op de foto)