Keizerstraat 112

Registerblad

Voormalig Burger Weeshuis, in de huidige vorm uit 1775. Het thans als bedrijfspand fungerende en ingrijpend gewijzigde gebouw telt drie vensterassen en bestaat uit parterre, een hoge verdieping en een afgeknot schilddak dat aan de achterzijde aansluit tegen een gecernenteerde puntgevel met rookkanaal in de as. De voorgevel, die klezoortjes vertoont, bezit een gewijzigd houten hoofdgestel.
De ingangspartij bestaat uit een panelendeur in Art Nouveau met bovenlicht en geprofïleerd deurkalf, omlijst door pilasters.
De vensters met hun hardstenen dorpels bezitten in de parterre zesruitsschuiframen en in de verdieping gewijzigde zesruitsramen. Tussen de vensters van de verdieping twee blinde oculi.
In het verbouwde interieur is de grote weeshuiszaal aan de achterzijde nog herkenbaar; deze wordt verlicht door vensters met twaalfruitsschuiframen. Boven de deur bevindt zich een gevelsteen met het opschrift: "Burger Weeshuys vernieuwt Anno 1775".

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Cravenhage vanwege de architectuur-historische en sociaal-historische waarde en in het bijzonder van belang voor de geschiedenis van Scheveningen.