Keizerstraat 58 t/m 58b

laat 18e eeuw
Registerblad

Laat-18de eeuws woonhuis ter breedte van vier vensterassen, bestaande uit parterre, verdieping en kapverdieping in het afgeknotte dak. De bakstenen lijstgevel heeft klezoortjes en harstenen vensterdorpels. De vensters bezitten T-ramen en in de kapverdieping in twee van de vier vensters stolpramen. De gevel heeft een hardstenen plint en een stoep van twee treden. De deur met bovenlicht is gevat binnen een omlijsting van houten pilasters op hardstenen neuten en een hoofdgestel. Het gewijzigde hoofdgestel van de gevel heeft eenvoudige consoles onder de lijst. In de gevel bevindt zich een moderne gevelsteen met het opschrift: "De prins van Oranje werd na de landing op 30 november 1813 in dit huis ontvangen".

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuur-historische en historische waarde. Het huis maakt deel uit van de l8de-eeuwse bebouwing aan de Keizerstraat en is tevens van geschiedkundig belang wegens de in de gevelsteen vermelde gebeurtenis.

detail gevelsteen