Kerkhoflaan 1

Nieukerken, J.J. van
Registerblad

Pand uit ca. 1890 ter breedte van twee traveeën bestaande uit twee bouwlagen met kapverdieping. Het pand vormt het rechterdeel van twee geschakelde herenhuizen (nrs. 1 en 2/2a) naar ontwerp van J.J. van Nieukerken. De gevel is opgetrokken in neo-renaissancestijl met kenmerkende onderdelen als de afgeknotte topgevel, hardstenen sierbanden, geblokte ontlastingsbogen en sierankers. Tegen de zijgevel is een houten serre gesitueerd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het onderdeel vormt van een ensemble neo-renaissance panden aan de rand van het door de architect W.B. van Liefland ontworpen en in 1888 aangelegde Prinsevinkenpark.

meer weten
Onderdeel van een vrijstaand bouwblok van in oorsprong twee geschakelde herenhuizen uit ca. 1890 in een op de laat 16de-eeuwse Vlaams-Nederlandse renaissance geïnspireerde trant. Het bouwblok bestaat uit twee bouwlagen onder een met pannen gedekte kap.