Kerkhoflaan 10 begraafplaats

galerij

Liefland, W.B. van
    Neo-Romaans
Registerblad

KAPEL van de R.K.begraafplaats aan de Kerkhoflaan, met bijgebouwen. Neoclassicistisch, enigszins Doristisch gebouw op kruisvormige plattegrond, de middenruimte door een achthoekige, rijzige koepel. In de tamboer zijn aan vier zijden half-cirkelvormige vensters aangebracht. Bouwtijd: ca. 1840.
Aan de Kerkhoflaan twee ronde hekpijlers met ijzeren toegangspark. Aan weerszijden daarvan twee dienstgebouwtjes van begane-grond met schilddak. Vensters met hoofdgestellen en zesruitsramen. De zuidzijde van het kerkhof wordt afgesloten door een langgerekte galerij in neo-romaans-Byzantijnse trant. Rond de begraafplaats een ijzeren hek met bakstenen hekpijlers. Tussen de twee dienstgebouwtjes een toegangshek met hardstenen pijlers. De begraafplaats wordt aan de zuidzijde afgesloten door een langgerekte galerij in neo-romaanse trant met aan de Byzantijnse architectuur ontleende invloeden, gebouwd in 1884 door W.B. van Liefland. De galerij, door rondbogen op zuilen met teerlingkapitelen naar de zijde van de begraafplaats geopend, heeft aan de uiteinden kleine koepeltorens en in het midden een grote achthoekige koepel, versierd door driepasnissen op kolonnetten. Hiervoor een open voorhal. De galerij wordt gedekt door een ziende bekapping. De centrale koepelruimte heeft beneden uit half-zuilen samengestelde pijlers met rijk gebeeldhouwde kapitelen en de overgang van de vierkante ruimte naar de achthoekige koepeltamboer wordt gevormd door trompen, versierd met dragende figuren van monsters. De koepel wordt afgedekt door een stergewelf op muurzuiltjes. Het beeldhouwwerk is gesigneerd: E.A.F.Bourgonion, beeldhouwer.

meer weten
Een ruim honderd meter lange, in neo-romaanse stijl met invloeden van de Byzantijnse architectuur opgetrokken galerij uit 1884-1887. Het bouwwerk wordt door rondbogen op natuurstenen zuilen naar de zijde van de begraafplaats geopend en is over de lange zijvleugels met een ziende bekapping overdekt. In het midden is een vooruitspringende portiek, waarachter een achtkantige koepel is gesitueerd. Aan de uiteinden wordt de galerij bekroond door kleinere koepels. Bij de trappen naar de middenkoepel bevinden zich twee stichtingsstenen, waarop bouwjaren, architect en opdrachtgevers staan vermeld. Onder de galerij op de Rooms-Katholieke Begraafplaats bevinden zich de graven van aanzienlijke katholieke Haagse families. Het beeldhouwwerk is blijkens een signatuur vervaardigd door E.A.F. Bourgonion.
Vom-boek: Een hechte verbintenis. Beelden en architectuur in Den Haag
achthoekige koepel na restauratie