Kettingstraat 23 (voorheen Achterom 38)

Registerblad

Pand uit de 17de of 18de eeuw, bestaande uit drie bouwlagen met door pannen gedekt schilddak waarvan de nok loodrecht staat op de straat. De breedte bedraagt drie vensterassen. Het pand bezit een laat- 19e eeuws houten winkelpui die is gewijzigd. De bakstenen lijstgevel dateert uit het midden van de 18de eeuw. De vensters bezitten getoogde en geprofileerde houten kozijnen. De vensters van de eerste verdieping
bevatten T-ramen; in de tweede verdieping zesruitsschuiframen. Het houten hoofdgestel met ver uitspringende kroonlijst vertoont panelen in het fries en bezit vier gesneden consoles in Regencestijl. In het schilddak een dakkapel.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische waarde:het uit de 17de of 18de eeuw daterende bouwlichaam en de goed gedetailleerde l8de-eeuwse lijstgevel. Het pand bezit een toegevoegde waarde als onderdeel van een rij historisch waardevolle panden aan het Achterom, behorend tot de fijnmazige middeleeuwse structuur van de binnenstad, waarvan de verkavelingsvorm hier nog herkenbaar is.

meer weten
In augustus/september 2000 is het pand tesamen met het belendende hoekpand Kettingstraat 13/15 gesloopt en in 2005 zijn de voorgevels gereconstrueerd. Anno 2006 is de nummering van de gereconstrueerde panden gewijzigd (voorheen was dit pand genummerd Achterom 38).