Korte Poten 22 - Apendans 5,7,11

Schilden, M.J. van der
    Art Nouveau
Registerblad

Van oorsprong achttiende eeuws hoekpand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen onder een kap. Het pand gelegen op de hoek van de Korte Poten en Apendans is in 1902 ingrijpend verbouwd. Uit die tijd dateert de gevel in Art Nouveau aan de Korte Poten.

De Korte Poten is als sinds de zestiende eeuw een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Korte Poten zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig  verbouwd dat er sprake is van een ware metamorfose. Het pand korte Poten 20a is een goede representant van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875 dat voor de nieuwe winkelfunctie in 1902 ingrijpend werd verbouwd. Het hoekpand bezit wit gepleisterde lijstgevels, zowel langs de Korte Poten als in de Apendans. Tussen begane grond en eerste verdieping bevindt zich in de zijgevel (Apendans) een tweetal muurankers, die waarschijnlijk 18de eeuws zijn. Niet uitgesloten is dat deze ankers nog ouder zijn en samenhangen met een samengestelde balklaag. Tussen eerste verdieping en tweede verdieping bevindt zich een reeks muurankers, waarschijnlijk ook 18de eeuws. In de achterste helft van de zijgevel bevinden zich op eerste en tweede verdieping vensters die dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. De voorgevel (Korte Poten) is een drielaags lijstgevel met een sober geprofileerde kroonlijst. Deze gevel dateert uit 1902. De vormgeving van de dakkapel en detaillering van de bovenlichten van de verdiepingsvensters vertonen de kenmerkende vormgeving van de Art Nouveau.  De winkelpui is in loop der decennia meerdere malen vernieuwd.

Het pand is van bouw- en cultuurhistorische waarde vanwege de in oorsprong achttiende eeuwse opzet en het goed afleesbare transformatieproces dat volgde.  Deze oudere bebouwing geeft de Korte Poten in belangrijke mate haar historische identiteit. Tevens van stedenbouwkundige waarde vanwege de markante situering op de hoek van de Korte Poten en de Apendans.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Korte Poten en directe omgeving. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de gevels in de Korte Poten en de Apendans.