Korte Poten 25 - 25a

Registerblad

Van oorsprong achttiende eeuws pand op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen onder een kapverdieping. De twee traveeën brede voorgevel wordt beëindigd met een geprofileerde kroonlijst.

De Korte Poten is als sinds de zestiende eeuw een straat waar bedrijvigheid en handel waren geconcentreerd. Rond 1850 doet het winkelconcept zoals wij dat nu kennen haar intrede en worden veel woonhuis- en bedrijfspuien in de bestaande bebouwing vervangen door winkelpuien. De voortschrijdende cityvorming van de binnenstad en daarmee het alsmaar belangrijker worden van de winkelfunctie voor de Korte Poten zorgt ervoor dat vanaf 1875 veel van de oude panden wordt gesloopt of zodanig  verbouwd dat er sprake is van een ware metamorfose. Het pand Korte Poten 25/25a is een goede representant van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875 met een goed verlopen negentiende eeuws transformatieproces. De achttiende eeuwse oorsprong is herkenbaar aan de geringe gevelbreedte en de op vlucht gebouwde voorgevel. De voorgevel is een drielaags gepleisterde lijstgevel, die vermoedelijk in de negentiende eeuw is verhoogd door de derde bouwlaag even hoog te maken als de tweede bouwlaag. In ieder geval dateren de geprofileerde kozijnen op deze bouwlagen uit de negentiende eeuw. De houten geprofileerde kroonlijst die de gevel beëindigd heeft in het fries twee zoldervensters. De winkelpui is de loop der tijd meerdere malen gemoderniseerd.

Het pand is van bouwhistorische waarde vanwege de bewaard gebleven achttiende eeuwse opzet met goed verlopen negentiende eeuws transformatieproces. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van de nog bewaard gebleven oudere bebouwing van voor 1875. Deze oudere bebouwing geeft de Korte Poten in belangrijke mate haar historische identiteit.

NB. Doel van bescherming van dit object is bij te dragen aan behoud van de historische identiteit van de Korte Poten. De bescherming betreft hier dientengevolge een zogenaamde “vanwege bescherming” waarbij de te beschermen monumentale waarde is beperkt tot de gevel in de Korte Poten.