Laan van Meerdervoort 164 t/m 168b

Olthuis, J.
    Art Nouveau Overgangsarchitectuur

Inleiding.
Bouwblok uit 1902 op complexe plattegrond bestaande uit vier casco's met van oorsprong zes woningen, gesitueerd op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Waldeck Pyrmontkade, ontworpen door architect J. Olthuis in overgangsarchitectuur met Art Nouveau decoraties.

NB. Later is het bouwblok opgesplitst in negen woningen.

Omschrijving.
Bouwblok in rijke overgangsarchitectuur met van oorsprong zes woningen. Aan de Laan van Meerdervoort hebben de nummers 164-164a, 166-166a, 168 en 168a vier bouwlagen met platte daken, overgaand op de hoek naar de nummers 168a en 168b met drie bouwlagen en een kapverdieping.

De gevels kenmerken zich door wisselende beëindigingen en een a-symmetrische opbouw met houten en stenen erkers, balkons en inpandige loggia's; de hoekpartij is hoger opgetrokken en heeft een loggia met frontonachtige bekroning. De houten schuifvensters met rechte en getoogde beëindigingen, brede en smalle afmetingen bezitten bovenlichten met kleine roedeverdeling. De gevels aan de straatzijde zijn in rode verblendsteen opgetrokken en rijkelijk voorzien van polychrome tegeltableaux met plantaardige decoratie's in zwikken boven de vensters en in blindnissen. De tegeltableaus zijn door de firma Rozenberg uit Den Haag vervaardigd. Natuursteen is gebruikt voor plinten, negblokken, vensterlateien, sierbanden en gevelbeeindigingen. De winkelpui op de hoek in travertin dateert uit de jaren dertig De achtergevels zijn in gewone baksteen opgetrokken met uitzondering van de achtergevel van de nummers 168a- 168b, die in rode verblendsteen is uitgevoerd.

Waardering.
Het bouwblok is van architectuurhistorisch belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van overgangsarchitectuur. De gepolychromeerde tegeltableaus zijn zeldzaam. Van belang is tevens de belangrijke stedebouwkundige situering op de hoek van de Laan van Meerdervoort en de Waldeck Pyrmontkade.

Voorgevel met afdak boven het balcon op de 2e etage.
Laan van Meerdervoort 166