Laan van Meerdervoort 215

Olthuis, J.
    Art Nouveau
Registerblad

Buitengewoon rijke architectuur in art-nouveau stijl, nog vrijwel volledig intact en als zodanig van grote kunsthistorische waarde; gebouwd in 1903 door architect L.A.H. de Wolf.

Nb. Het registerblad vermeldt abusievelijk de naam van architect L.A.H. de Wolf. Op de ontwerptekening is de naam van J. Olthuis te lezen. Ook de datering is blijkens een jaartalsteen (1900) in de zijgevel niet juist.

meer weten
Woning bestaande uit drie bouwlagen met kapverdieping. De met natuursteen beklede gevel is met zijn slingerende sculptuur van aan de plantenwereld ontleende motieven een van de meest zuivere voorbeelden van de uitbundige Belgisch-Franse Art Nouveau in Den Haag. In de rechter benedenhoek is de naam J.W. Bymolt uitgehakt. Het pand is onderdeel van een serie van 13 woningen (nrs. 213 t/m 237) behorend tot een ontwerp van de architect Jan Olthuis; de uitvoering hiervan was in handen van de bouwkundigen C. Zanen en P. Rinses. De toeschrijving aan L.A.H. de Wolf zoals vermeld in het officiële register van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is niet correct. Ook de hierin genoemde datering 1903 is blijkens een jaartalsteen (1900) in de zijgevel niet juist.
detail
detail