Laan van Meerdervoort 627

Bethlehemkerk

Meischke, J.C. Schmidt, P.
    Nieuwe Haagse School
    Bomen en Bloemenbuurt
Registerblad

Bethlehemkerk, Kerk der Nederlands Hervormde Gemeente. Hervormde kerk, gebouwd in 1929-1931, naar ontwerp van architectenbureau J.C. Meischke en J. Schmidt te Rotterdam.
Eenbeukig bakstenen gebouw met hoog, door pannen gedekt zadeldak. Aan de oostzijde lager gedeelte, eveneens onder pannen zadeldak, voorzien van lagere, zevenzijdig gesloten apsis zonder vensters. Aan de zuidzijde slanke bakstenen toren met vrijwel onversierde vierkante romp. Door gemetselde lisenen versierde klokkenverdieping met drie galmgaten in ieder gevelvlak. Ingesnoerde naaldspits, gedekt met leien. De zijgevels van de kerk worden in drie brede traveeƫn verdeeld door contrefortachtige muurdaimnen, waartussen onder de dakgoot ver naar voren springende natuurstenen waterlijsten. In iedere travee vijf rechthoekige, smalle vensters met rechthoekige beƫindiging. Sober, grotendeels witgepleisterd interieur met beschoten kap. Het inwendige is gemoderniseerd in 1974, waarbij de kerkruimte verkleind werd.

Het bouwwerk is architectuur-historisch van belang als kenmerkend voorbeeld van protestantse kerkelijke bouwkunst uit de periode rond 1930. Qua materiaalgebruik en vormgeving is in het ontwerp enerzijds aansluiting gezocht bij de traditionalistische richting in de architectuur, anderzijds zijn invloeden van de zogenaamde 'Haagse school' in de architectuur aanwij sbaar.
Stedebouwkundig gezien vormt het kerkgebouw met zijn hoge toren qua massawerking en situering een belangrijk accent in dit gedeelte van de stad.

Kerkgebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en zijn architectuur-historische waarde.