Laan van Meerdervoort 9

Museum Mesdag

Inleiding
Rechterdeel van een dubbel herenhuis (tezamen met Laan van Meerdervoort 11) uit 1869-1870, gebouwd in opdracht van H.W. Mesdag in eclectische bouwstijl voor eigen bewoning naast het Museum-Mesdag (nr. 7 f). In 1919 is het rechterdeel van het herenhuis naar een ontwerp van architect S. de Clerq met een bouwlaag verhoogd.

Omschrijving
Aan drie zijden vrijstaand herenhuis op rechthoekige plattegrond, bestaande uit drie bouwlagen onder een plat dak, vier vensterassen breed en geheel rechts een extra travee van twee bouwlagen. De bakstenen voorgevel is op de eerste bouwlaag gepleisterd en bezit een hardstenen plint. Deze bouwlaag wordt van de tweede gescheiden door een eenvoudige geprofileerde lijst die in de middenas op kleine gebeeldhouwde consoles rust. De hoek van de gevel wordt gemarkeerd door een geblokte pilaster. Op de tweede bouwlaag bevindt zich nog het kapiteel behorend bij de oorspronkelijke gootlijst van voor de verhoging uit 1919. De linker twee vensterassen zijn tezamen met de twee rechter vensterassen van nr. 11 als risaliet uitgevoerd en worden bekroond door een driehoekig tympaan. De meest rechter travee is in schoon metselwerk uitgevoerd en heeft een plat dak. Tegen de tweede bouwlaag hiervan is in 1882 een met pilasters gelede houten erker geplaatst. De erker rust op rijk gebeeldhouwde consoles, versierd met guirlandes en acanthusblad. De oorspronkelijke ingang onder de erker werd in 1960 vervangen door het huidige venster. De ingang in de voorgevel bestaat uit een paneeldeur met empire details en is iets terug in de gevel geplaatst. De vensters zijn op twee na, voorzien van bovenlichten. Het hoofdgestel bezit een gepleisterd fries en een tandlijstje.

Tegen de in schoon metselwerk uitgevoerde vrijstaande rechter zijgevel zijn enige aanbouwen geplaatst. Tegen de linkerzijde van de achtergevel is een erkervormige uitbouw over alle bouwlagen. In de gepleisterde achtergevel is het merendeel van de vensters recentelijk gemoderniseerd en deels verbreed. Het interieur is in de loop van de 2e helft van de 20e eeuw ingrijpend gewijzigd waarbij de oorspronkelijke en-suite indeling grotendeels is uitgebroken en vervangen door kamers aan de voor- en achterzijde waartussen een gang. Op alle bouwlagen zijn de tussenmuren naar nr. 11 verwijderd waarmee een doorlopend circuit is ontstaan. Bewaard gebleven monumentale onderdelen van het interieur zijn het trappehuis, de uit 1919 daterende stijlkamer op de bel-etage in de erkervormige uitbouw van de achtergevel en diverse glas-in-lood vensters.

Waardering
Pand met bewaard gebleven monumentale interieuronderdelen van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de eclectische bouwstijl. Een historische waarde vormt het gegeven dat het hier het woonhuis betreft van de schilder Hendrik Willem Mesdag. Rechts hiervan ligt het museumgebouw dat hij in 1886-1887 liet bouwen voor zijn persoonlijke schilderijencollectie (Laan van Meerdervoort 7f). Samen met het herenhuis Laan van Meerdervoort 11 heeft het tevens ensemblewaarde. Een toegevoegde stedebouwkundige waarde vormt de belangrijke situering in de as van de Trompstraat.

Laan van Meerdervoort 9 en 11 (v.r.n.l.)
aanbouw tussen Laan van Meerdervoort 9 en 7f