Laan van Nieuw Oost-Indië 56-108c

Haas, H.J. de
    Bezuidenhout
Registerblad

Twee appartementenblokken met winkels op de begane grond (één langgerekt bouwblok  nrs. 72 t/m 108c en een korter bouwblok 54 t/m 70) gebouwd in 1952 naar ontwerp van architect H.J. de Haas.

De twee in baksteen opgetrokken appartementenblokken van vier bouwlagen onder met pannen gedekte kappen zijn in 1952 gebouwd in het gedeelte van het Bezuidenhout dat op 3 maart 1945 door een bombardement werd verwoest. Het totale complex bestaat uit tweeënveertig woningen en veertien winkels met kelder, en werd gebouwd in opdracht van het Bedrijfspensioenfonds Metaal uit Rijswijk. Op de bouwtekening staat ’herbouwplicht’ vermeld.

Na de tweede wereldoorlog begon Den Haag voortvarend met het herstel van de oorlogsschade. Deze wederopbouwarchitectuur is over het algemeen sober en doelmatig, maar wel met veel aandacht voor details en ornamentiek. Typisch ‘jaren vijftig’ is het gebruik van betonnen raam- en deuromlijstingen en kleine reliëfs boven de ingangen en bij de daklijsten. Ook bij de winkelpuien van beide bouwblokken zien we dit decoratieve gebruik van betonnen elementen. Dit komt goed tot uiting in de lange luifels van schokbeton die boven de winkels op de begane grond  zijn aangebracht. De twee meter diepe luifels zijn geperforeerd met ruitvormige openingen die met glas zijn gevuld. De winkelpuien zelf zijn zorgvuldig gedetailleerd met dunne stalen ramen en bovenlichten met horizontale roeden. De achtergevels met langgerekt balkons zijn architectonisch soberder uitgevoerd dan de voorgevels. De tuinen worden hier afgesloten door in baksteen opgetrokken bergingen.

De twee appartementenblokken zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatieve voorbeelden van wederopbouwarchitectuur, die zich kenmerkt door haar soberheid maar met veel aandacht voor details en ornamentiek. Zeldzaamheidswaarde bezitten de bouwblokken door de veelal goed bewaard gebleven winkelpuien onder een doorlopende schokbetonnen luifel.