Laan van Scheltema 1

Wateringse Veld

Inleiding.
Vrij gesitueerd herenhuis gelegen langs één van de oude landwegen tussen Wateringen en Rijswijk. Het pand in eclectische stijl dateert uit het vierde kwart van de 19e eeuw. De later toegevoegde éénlaags aanbouwen zijn in stijl geïnspireerd op het hoofdhuis.

Omschrijving.
Door een tuin omgeven herenhuis bestaande uit een laat 19e eeuws hoofdhuis op nagenoeg vierkante plattegrond van twee bouwlagen onder met pannen gedekt schilddak en een aantal later toegevoegde aanbouwen tegen de linker zijgevel en achtergevel van een bouwlaag onder met pannen gedekte kappen.

Het hoofdhuis, opgetrokken in schoon metselwerk, heeft een eclectisch uiterlijk met rijk geornamenteerde venster- en deuromlijstingen, gepleisterde hoekkettingen en forse geprofileerde kroonlijst. Op de begane grond zijn schuifvensters met achtruits roedeverdeling, de verdieping heeft ongedeelde schuifvensters. De achtergevel is geheel gepleisterd en voorzien van schijnvoegen. Het hoofdhuis wordt tegen de linkerzijgevel en achtergevel omgeven door, in hun huidige uiterlijk vermoedelijk vrij recente éénlaags aanbouwen. De in schoon metselwerk uitgevoerde aanbouwen met strakke, witgepleisterde sierelementen rondom vensters en gevelhoeken passen goed bij de architectuur van het hoofd- huis.
Het interieur is grotendeels gemoderniseerd.

Motivering.
Pand van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een rijk gedetailleerd eclectische herenhuis uit het laatste kwart van de 19e eeuw met goed verlopen transformatieproces. Een toegevoegde stedebouw kundige waarde vormt de markante ligging langs het Oosteinde.