Loosduinse Hoofdstraat

trafozuil

toon op de kaart
  • Status
    Gemeentelijk Monument
  • Wijk
    Loosduinen
  • Bouwjaar
    ca.1950
Registerblad 

Voormalige transformatorzuil uit circa 1950. De in plaatstaal uitgevoerde trafozuil diende voor het herbergen van transformatoren die er voor zorgen dat de hoge spanning vanuit de electriciteitscentrale wordt omgezet in een lage spanning, die geschikt is voor huiselijk gebruik.

De eerste zuilen - 53 stuks - werden in 1906 geplaatst, het jaar waarin de gemeente zelf begon met de levering van electriciteit. Het aantal zuilen breidde zich daarna gestaag uit. In 1909 waren er 65, in 1919 110, in 1925 151, in 1934 222 en in 1944 228. De zuilen van plaatstaal werden in twee verschillende hoogtes gemaakt. De trafozuil in de Loosduinse Hoofdstraat is het kleine, lage model (4,25 meter hoog met een diameter van 1,40). In 1948 werd naast de gewelfde kap een goedkoper puntdeksel geïntroduceerd zoals ook deze trafozuil bezit. Aanvankelijk bedroeg de spanning 3.000 Volt of 3 kV, maar al vrij snel kon men een stroom met een hogere spanning van 10.000 Volt of 10 kV opwekken. Zolang de 3 kV-netten in gebruik bleven konden de transformatorzuilen blijven functioneren. De transformatoren die vereist zijn voor de 10 kV-netten zijn namelijk te groot voor de beperkte ruimte van een zuil. Het was dan ook afgelopen met de transformatorzuilen toen men in 1956 met de ombouw van de oude 3 kV-netten naar 10 kV begon. Er zijn nog vijf goed bewaard gebleven zuilen van het hoge model bewaard gebleven (gesitueerd op het Lange Voorhout, in het Emmapark, de Vondelstraat, het Tournooiveld en het Korte Voorhout/hoek Schouwburgstraat) en slechts één van het lage model (Loosduinse Hoofdstraat)

Trafozuil van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de cultuurhistorische waarde als herinnering aan de electrificatie van de stad. Uniciteitswaarde bezit de trafozuil vanwege het feit dat het nog de enige in het stadsbeeld bewaard gebleven zuil is van het lage model.

 

detail
detail