Meppelweg 339 t/m 341, Zuidwoldestraat 24

RK Technische School St. Paulus

Molenaar, N.F.A. Sips, P.A.N.
    Morgenstond

R.K. Technische school St. Paulus.

meer weten
De Lagere Technische School is gesitueerd aan de rand van de wijk Morgenstond op een terrein tussen de Meppelweg en de Zuidwoldestraat. De school biedt plaats aan 700 tot 800 leerlingen. Het gebouw bestaat uit twee delen: een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte. Het theoriegedeelte bestaat uit een langwerpig bouwdeel van drie lagen van 20 bij 80 meter aan de Zuidwoldestraat. Het praktijkgedeelte bestaat uit een vierkant bouwdeel van 42 bij 42 meter aan de Meppelweg. Beide delen volgen de rooilijn van de verschillende straten en staan dus onder een hoek met elkaar; ze zijn verbonden door een doorzichtig tussenlid. Aan de Meppelweg is een aan twee zijden omsloten voorplein ontstaan. Het theoriegedeelte bevat lokalen aan weerszijden van een middengang. Op de begane grond zijn algemene functies gesitueerd zoals de kantine en het representatieve gedeelte met de kamers voor administratie en staf terzijde van de hoofdentree. De hoofdentree bevindt zich aan het voorplein en wordt gemarkeerd door een betonnen portaal waarin een betonnen luifel is gehangen. Bij de entree is de entreehal, een garderobe en een trappenhuis gesitueerd. Ter plaatse van het verbindingslid met het praktijkgedeelte is een tweede trappenhuis gesitueerd. In dit trappenhuis is een muurschildering van Marius de Leeuw aangebracht, voorstellende de confrontatie van jonge mannen met de natuur en de techniek. De korte zijde van het rechte bouwblok naast het trappenhuis bevat een fietsenberging op de begane grond, een hoog gymnastieklokaal en twee handvaardigheidslokalen op de tweede verdieping. Het vierkante bouwdeel met praktijklokalen bevat lokalen van verschillende grootte in drie lagen rond een vide van 19 bij 19 meter. Deze is aan alle zijden omgeven door 2,50 meter brede galerijen. De vide is voorzien van een opgetild plat dak, waarvan de hoekpunten schuin zijn opgetild. Hierdoor dringt daglicht tot diep in het gebouw. De tussenwanden naar de galerijen en het hekwerk langs de galerijen zijn voor een groot deel transparant gehouden. De centrale hal ligt enkele treden verdiept en bevat een scherf mozaïek van 8 bij 8 meter van Marius de Leeuw voorstellende een windroos. Er is één trappenhuis opgenomen in de lokalenzone aan de Meppelweg, voorzien van een nooduitgang. Het gebouw is geconstrueerd als gewapend betonskelet met een traveemaat van 4,20 meter. Het langwerpige bouwdeel heeft kolommen in de gevel en twee rijen kolommen in de middenzone.; bij de gymzaal is slechts één rij kolommen in de middenzone toegepast. Trappenhuizen, de kopgevel bij het gymnastieklokaal en het gesloten gevelvlak naast de entree verzorgen de stabiliteit. Het vierkante bouwdeel heeft kolommen in de gevel en in de gangwanden. Het verhoogde dak en de galerijen worden gedragen door vrijstaande ronde kolommen. Het betonskelet vormt de basis van het gevelontwerp. Het skelet is ingevuld met houten kozijnen en bakstenen borstweringen. De kozijnen bevatten twee grote vierkante ramen op een strook te openen kleinere vierkante ramen. De trappenhuizen zijn voorzien van honingraatvormige betonnen ramen in de gevel. In het langwerpige bouwdeel is een onderscheid gemaakt tussen de lokalengevels op de verdiepingen en de algemene functies op de begane grond door een brede betonnen band in de gevel. Het gebouw is in het voorjaar van 2000 gerenoveerd. Beeldend kunstenaars: Marius de Leeuw (wandschildering hoofdtrappenhuis, scherfmozaïek hal).