Monsterseweg 2

portierswoning Ockenburgh

Chaletstijl
    Kijkduin en Ockenburgh
Registerblad

Voormalige portierswoning in chaletstijl. De portierswoning is gelegen langs de oprijlaan van landgoed Ockenburgh.

Rond 1654 werd door dichter en medicus Jacob Westerbaen een nieuw woonhuis gebouwd op landgoed Ockenburgh. Voor die tijd was er alleen sprake van een hoeve met een speelhuis, bedoeld voor dagrecreatie. In de eeuwen volgend op de bouw van het huis werd het landgoed flink uitgebreid, onder andere door de samenvoeging met het nabijgelegen landgoed Santvoort. Rond 1700 werd de huidige oprijlaan aangelegd naar de Monsterseweg. In de loop van de achttiende eeuw is aan het begin van deze oprijlaan een portierswoning gebouwd. In 1889 kocht notaris S.J. van den Bergh Ockenburgh. Hij liet het landhuis moderniseren waarbij de veranda’s en erker werden toegevoegd. Vermoedelijk liet hij rond dezelfde tijd de portierswoning vervangen door het huidige gebouw in chaletstijl. De plattegrond van de woning is zodanig gedraaid dat er goed zicht was vanuit het huis op de toegangsbrug naar het landgoed.

De portierswoning is gebouwd op een rechthoekige plattegrond. Daarbij ligt de nadruk op het rechter deel dat meer naar voren ligt en hoger is uitgevoerd met een kap haaks op de voorgevel. De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk. De rode baksteen is afgewisseld met spekbanden in gele steen. De gevels worden beëindigd met chaletkappen in de vorm van een vakwerkconstructie op korbelen. De kozijnen met schuifvensters zijn op de begane grond voorzien van houten luiken. De daken zijn met rode en gesmoorde kruispannen gedekt, waarbij vermoedelijk oorspronkelijk sprake was van een patroon. Tegen de achtergevel bevindt zich een aanbouw met lessenaarsdak.

De portierswoning is van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven dienstwoning van landgoed Ockenburgh. Van toegevoegde waarde is de relatie die het pand heeft met het nog bestaande hoofdhuis. De woning is van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een bescheiden dienstwoning in chaletstijl. Stedenbouwkundige waarde ontleent de portierswoning aan de fraaie ligging aan het begin van de oprijlaan tot het landgoed. De woning is gaaf bewaard gebleven.

Opname D. Valentijn, 12 februari 2010