Nieuwe Parklaan 1 t/m 5

Jacot, A. Oldewelt, W.
    Westbroekpark
Registerblad

In oorsprong driedubbele villa in neorenaissancestijl uit omstreeks 1895, gebouwd naar ontwerp van A. Jacot en W. Oldewelt. De door een tuin omgeven, thans tot een kantoorpand samengetrokken villa's bestaan uit souterrain, beletage, verdieping en kapverdieping in het Mansardedak. Dit wordt afgesloten door geprofileerde lijsten en bezit dakkapellen met segmentvorrnige en driehoekige frontons en vleugelstukken. De bakstenen gevels worden verlevendigd door gepleisterde banden. Op de hoeken van de voorgevel bakstenen lisenen met gepleisterde blokken; op de hoeken van de achtergevel gepleisterde lisenen. De ontlastingsbogen en vensterstrekken zijn versierd met gepleisterde blokken. In het middendeel van de voorgevel vertonen de vensters van de verdieping onder de ontlastingsbogen lijsten op consoles. Deze vensters bezitten T-ramen. De gevels worden afgesloten door een houten hoofdgestel dat in de risalieten van de voorgevel consoles onder de kroonlijst vertoont.
De linker- en rechter hoektravee springen als risaliet naar voren en zijn tegen de beletage voorzien van driezijdig gesloten, gepleisterde erkeruitbouwen met bordes en balkon. Ook tegen het terugliggende middendeel van de voorgevel is een bordes. De hekken van deze balkons en bordessen zijn in later tijd vernieuwd. In de hoek met de rechter risaliet bevindt zich een portiek met rondbogen, rustend op een hoekzuil van de Toscaanse orde met door rolwerk versierde sokkel.
Tegen de linker zijgevel is over de volle hoogte een rechthoekige uitbouw opgetrokken, bekroond door een schilddak. In deze uitbouw de ingang met een panelendeur onder een bovenlicht met gekoppeld rondboograam. De ingang wordt overdekt door een gietijzeren afdak met siersmeedwerk. Ook tegen de rechter zijgevel bevindt zich een rechthoekige uitbouw waarin oorspronkelijk de ingang van de rechter villa. Thans is deze uitbouw door een lage vleugel verbonden met het complex van het Institute of Social Studies.
Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag wegens de architectuurhistorische en stedebouwkundige waarde. De voormalige dubbele villa is van architectuurhistorisch belang als kenmerkend en over het algemeen goed bewaard gebleven voorbeeld van de neorenaissancestijl

Stedebouwkundig is het pand van betekenis wegens zijn ensemblewaarde als onderdeel van een reeks karakteristieke villa's uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.
.