Noordweg 44

watertoren

Wateringse Veld
    20ste eeuw

Vrijstaande watertoren uit het begin van de 20e eeuw.

Omschrijving.
Vrij in de omgeving gesitueerde watertoren, vroeger in gebruik in de tuinbouw. De watertoren, uitgevoerd in grijze kunststeen zonder specifieke stijikenmerken is circa 8 meter hoog en bestaat uit een zich naar boven toe verjongende schacht waarop het uitkragende reservoirgedeelte is geplaatst. Ter ondersteuning van het reservoir zijn aan de onderzijde bewerkte consoles geplaatst.Dergelijke watertorens kwamen vroeger veelvuldig voor in het Westland en waren bedoeld om een behoorlijke hoeveelheid water achter de hand te hebben om te kunnen gieten.

Motivering.
Watertoren van historische waarde als een van de weinig bewaard gebleven exemplaren van dit type kleine watertorens, welke rond de eeuwwisseling in gebruik waren voor de tuinbouw. Tevens heeft het een toegevoegde stedebouwkundige waarde als opvallend markeringspunt langs dit deel van de Noordweg.

genomen vanaf De Rhijenhof