Ockenburghstraat 21

crematorium Ockenburgh

Meijsen, M.J.M. Wils, J.
    Kijkduin en Ockenburgh
Registerblad

Crematorium, gebouwd in 1964-1967 in modernistische vormgeving naar ontwerp van de architecten J. Wils en M.J.M. Meijsen.

Het crematorium is gelegen op het landgoed Ockenburgh en gesitueerd in een groene omgeving op heuvelachtig terrein. De architecten hebben gekozen voor een modernistische vormgeving die doet denken aan de ontwerpen van Mies van der Rohe waarin door de grote glasvlakken binnen- en buiten als het ware in elkaar overlopen. Rechthoekige volumes, platte daken, grote glasvakken en een vrijstaande staalconstructie zijn kenmerkend voor deze architectuur.

Het crematorium is opgebouwd uit een aantal rechthoekige, platte bouwdelen, gegroepeerd rond een centraal patio. In de kelder zijn de ovenruimtes, een urnenbewaarplaats en alle technische ruimtes gesitueerd. Aan de achterzijde bevindt zich een strook kantoorvertrekken met een aparte entree.

Er zijn twee aula’s van verschillende afmetingen die afzonderlijk van elkaar te gebruiken zijn. Deze hebben separate entrees, familiekamers, wachtruimtes en condoleancevertrekken. De grootste aula biedt plaats aan 350 bezoekers. Het is een vierkante ruimte die aan drie zijden is voorzien van gesloten wanden met bovenlichten; de vierde wand is geheel van glas. De afwerkingen van vloer, plafond en wanden zijn niet meer origineel.

Het crematorium is gewijzigd en uitgebreid. Aan de buitenzijde betreft dit onder meer vervanging van de puien en boeiboorden en verdikking van het dak. Aan de binnenzijde betreft dit wijzigingen in functies en indeling van ruimtes en vervanging van oorspronkelijke interieurafwerkingen. Het crematorium is in 2000 uitgebreid aan de noordelijke en oostelijke kant. De functie en de hoofdopzet, in het bijzonder de relatie tussen interieur en exterieur, zijn nog aanwezig.

Het crematorium is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van modernistische wederopbouwarchitectuur. Het is van stedenbouwkundige waarde als vrijstaand gebouw op het landgoed Ockenburgh waarbij de relatie met de omliggende natuur een belangrijk uitgangspunt vormt in het architectonisch ontwerp.