Offenberglaan 1

Parkflat Marlot

Brandes, J.J.
    Nieuwe Haagse School
    Marlot en Reigersbergen
Registerblad

Parkflat aan de westzijde van het complex. Dit bouwdeel op rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en zolderverdieping onder met oranje pannen gedekte steekkappen en geknikte schilddaken. De gekoppelde erkerpartijen in de gevelwand worden door balkons afgewisseld. Deze wijken per etage iets terug en versmallen zich. De betonnen lateien zorgen evenals de dorpels onder en boven de stalen vensters met verdeelde bovenlichten voor een horizontale geleding. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een metselverband waarbij het 'board and batten' motief op de tweede verdieping is toegepast. Bovendien zijn delen horizontaal metselwerk in zwart gekleurde baksteen uitgevoerd. De houten betimmering aan de onderkant van de dakgoot is versneden. Aan de gevelwand die aan de binnenhof grenst komen een viertal entreehalletjes uit waarachter de trappehuizen liggen. Deze hebben de vorm van pagodes.

Waardering.
Westelijk deel van de parkflat Marlot van cultuurhistorisch belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.

:
Parkflat aan de oostzijde van het complex. Dit bouwdeel op rechthoekige plattegrond, heeft drie bouwlagen en zolderverdieping onder met oranje pannen gedekte steekkappen en geknikte schilddaken. De gekoppelde erkerpartijen in de gevelwand worden door balkons afgewisseld. Deze wijken per etage iets terug en versmallen zich. De betonnen lateien zorgen evenals de dorpels onder en boven de stalen vensters met verdeelde bovenlichten voor een horizontale geleding. De in rode baksteen opgetrokken gevels hebben een metselverband waarbij het 'board and batten' motief op de tweede verdieping is toegepast. Bovendien zijn delen horizontaal metselwerk in zwart gekleurde baksteen uitgevoerd. De houten betimmering aan de onderkant van de dakgoot is versneden. Aan de gevelwand die aan het binnenhof grenst komen een viertal entreehalletjes uit waarachter de trappehuizen liggen. Deze hebben de vorm van pagodes.

Waardering.
Oostelijk deel van de parkflat Marlot van cultuurhistorisch belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.

Bouwblok met villa-achtig aanzien aan de noordzijde van het terrein opgetrokken in rode baksteen. Opvallend is de rechthoekige plattegrond met slechts een erkeruitbouw; de andere bouwblokken van het complex hebben meerdere erkers en pagode-achtige uitbouwen. Dit bouwdeel heeft drie bouwlagen met een zolderverdieping en is afgedekt met steekkappen en geknikte schilddaken. Van oorsprong was hier de woning van de directie, huismeester en het restaurant ondergebracht.
Opvallend is de toren met aan vier zijden een uurwerk. Een grote erkeruitbouw markeert de gevelwand aan de zijde van de vijver. De erker telt drie vensterassen en wordt op de tweede bouwlaag door twee en op de derde bouwlaag geflankeerd door vier vensters. Aan de zijde die grenst aan het binnenhof deelt de toren die in de gevel opgenomen is, de gevel in tweeën. Opvallend is de versnijding van het houtwerk onder de dakgoot.

Waardering.
Noordelijk bouwblok als onderdeel van de parkflat Marlot van cultuurhistorisch belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.

Bouwblok met villa-achtig aanzien aan de zuidzijde van het terrein opgetrokken in rode baksteen. Dit bouwdeel heeft drie bouwlagen met zolderverdieping en is afgedekt met steekkappen en geknikte schilddaken. Opvallend is de rechthoekige plattegrond met drie pagodes. Twee pagodes behoren tot de appartementen; in de derde is het trappehuis ondergebracht. Een opvallend detail is de versnijding van het houtwerk onder de dakgoot.

Waardering.
Zuidelijk bouwblok als onderdeel van de parkflat Marlot van cultuurhistorisch belang wegens de innovatieve waarde en ontwikkeling van de parkflat als nieuw type woonhuis. Architectuurhistorisch van belang als duidelijk herkenbaar en gaaf voorbeeld van de Nieuwe Haagse School.

parkflat Marlot
Ooievaarsnest op de toren met 3 jongen.