Piet Heinstraat 40-40a

Reeser, J.Ph.
    Art Nouveau

Omvang bescherming: geheel.

Winkel-woonpand uit 1903 in art-nouveaustijl gebouwd door aannemer Johannes Philip Reeser.

Het pand met imposante voorgevel in art nouveau heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit drie bouwlagen onder een schilddak. Feitelijk is het een verbouwing van een bestaand woonhuis uit het laatste kwart van de 19e eeuw tot winkel-woonhuis. Daarbij is de oude voorgevel geheel afgebroken en vernieuwd en ook het interieur ingrijpend aangepakt waardoor er vrijwel sprake is van nieuwbouw. Tegelijkertijd werd in 1903 in de achtertuin in verbinding met Piet Heinstraat 40 een nieuw woonhuis neergezet met de voorgevel aan de Elandstraat (nr.15) eveneens in de art nouveau. Deze gevel is aan het eind van de 20e eeuw gewijzigd en met een dakopbouw verhoogd.

In contrast tot de sober uitgevoerde achtergevel staat de rijk versierde voorgevel aan de Piet Heinstraat. De bakstenen lijstgevel bezit één brede vensteras en heeft een kroonlijst met art-nouveauconsoles. De opvallende dakkapel bezit opengewerkte wangen in deze decoratieve stijl. De eerste verdieping heeft een ondiepe driezijdige erker met bovenlichten voorzien van decoratief uitgevoerde roedeverdeling.  Bijzonder rijk uitgevoerd is de winkelpui in art nouveau met diep gelegen portiek. Het gelakt houten kozijn van de etalageruit heeft aan de bovenzijde rijk gesneden houten art-nouveaudecoraties. In het portiek ligt een granitovloer en de bovenzijde wordt beëindigd met een stukplafond voorzien van lijstwerk. Het opvallend gekleurde tegelwerk in het portiek, de borstwering onder de etalage en op de puibalk dateren vermoedelijk uit de jaren twintig van de vorige eeuw en zijn kenmerkend voor de art deco die in die tijd gangbaar was.

Winkel-woonpand van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van rijke art nouveau met goed geslaagde toevoeging van art deco-elementen in de winkelpui. Cultuurhistorische waarde heeft het pand omdat het een goede representant is van het transformatieproces dat de Piet Heinstraat vanaf circa 1900 onderging van voorname woonstraat  tot een voor die tijd mondaine winkelstraat.

Nb. De uitbreiding uit 1903 aan de Elandstraat 15 is van bescherming uitgesloten.

.