Plein 4

logement van Rotterdam

Moens, Adriaan
Registerblad

Ministerie van Defensie. In 1739-1746 gebouwd als logement der afgevaardigden van Rotterdam, oostelijke vleugel aangebouwd in 1910. Inwendig stucplafonds, betimmeringen en schoorstenen in Lodewijk XIV stijl.

meer weten
Het oorspronkelijke hoofdgebouw is 5 vensterassen breed. Centraal in de voorgevel het avantcorps met trapbordes waarin ook de trap naar de overwelfde kelderverdieping is opgenomen. Gevel met kroonlijst voorzien van tryglieven en zandstenen plintstuk. Boven avantcorps is hier een door twee leeuwen vastgehouden wapen van Rotterdam geplaatst en op beide einden een zware vaas. Hoofdingang zelf omsloten door dorische pilasters en kroonlijst eveneens met vazen.De aangebouwde vleugel is een voortzetting van het hoofdgebouw. De oostvleugel is in 1910 aangebouwd in zelfde stijl.