Poeldijkseweg 43

Kraayenstein en De Uithof
Registerblad

Hoeve bestaande uit een krukhuisboerderij met twee gemetselde bijgebouwen en een houten schuur. De hoeve is gelegen in de Uithofspolder.

De oudste delen van de boerderij stammen uit het eind van de zestiende of vroege zeventiende eeuw. In hoofdopzet is de boerderij gelijk aan de situatie zoals aangegeven op de kadastrale minuut uit 1818. Hier is een langgerekt gebouw herkenbaar met aan de noordzijde een klein dwarshuis (kruk).

De boerderij bestaat uit een woongedeelte in schoonmetselwerk met een L-vormig schilddak met aan de noordzijde een ouder gepleisterd en onderkelderd krukhuis dat tot de oudste fase hoort. Achter het woongedeelte bevindt zich een laat negentiende-eeuwse driebeukige stal in schoonmetselwerk met gietijzeren stalramen. Op het zolderniveau van de stal is een dakkapel aanwezig met hijsluiken. Tegen de voorgevel van het woongedeelte bevindt zich een erker met twee schuine zijden uit het begin van de twintigste eeuw. Links van de stal (zuid) staat een houten schuur met zadeldak. Voor de boerderij (oost) staat een wagenschuur met zadeldak met wolfseinden met een lagere aanbouw met lessenaarsdak. Rechts (noord) van de boerderij staat een tweede lage schuur met zadeldak, eveneens voorzien van een aanbouw met lessenaarsdak.

De krukhuisboerderij met bijgebouwen is van cultuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een hoeve die zijn oorsprong heeft in de zestiende of vroege zeventiende eeuw. Stedenbouwkundige waarde ontleent de boerderij aan de ligging op een met bomen omzoomd terrein. De boerderij heeft een goed doorlopen transformatieproces en is in hoofdopzet gaaf en herkenbaar bewaard gebleven. Van toegevoegde waarde zijn het oudere krukhuis en de nog aanwezige bijgebouwen, waaronder een wagenschuur. Binnen Den Haag en de voormalige Uithofspolder is het een zeldzaam voorbeeld van een in oorsprong zestiende/vroeg zeventiende-eeuwse krukhuisboerderij.

NB. De niet nader genoemde opstallen op het erf vallen buiten de bescherming