Prins Hendrikstraat 132

Annegarn, J.F.M.

Winkelpui met etalage uit 1961, naar ontwerp van de binnenhuisarchitect J.F.M. Annegarn.

Schoenenmagazijn Johan Wassenaar is al sinds 1894 op dit adres in het Zeeheldenkwartier te vinden. Bij de modernisering in 1961 werd gekozen voor een nieuwe pui met diep portiek, een zogenaamde muizenval, waarbij de klant langs twee vitrinekasten bijna ongemerkt naar de ingang van de winkel wordt geleid. De strak vormgegeven kasten worden omlijst door een brede strook donker labrador natuursteen. De vloer van het portiek is belegd met Moorse lei tegels.

De linker vitrinekast is uitgevoerd als (schier)eilandetalage, waarbij de klant bijna geheel om de kast heen kan lopen en van alle kanten de koopwaar kan aanschouwen. Eilandvitrines werden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw bij winkelcentra regelmatig toegepast maar dat zijn kasten die op enige afstand van de winkelpuien vrijstaand op straat staan.

Winkelpui van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van strak vormgegeven winkelarchitectuur kenmerkend voor de wederopbouwperiode. Tevens van cultuurhistorische waarde als zeldzaam voorbeeld van het winkelpuiconcept van de zogenaamde “muizenval” in combinatie met de aanwezigheid van een eilandvitrine binnen de pui-omlijsting.