Prins Mauritslaan 92

Koch, R.C.
    Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Woonhuis uit 1912 in overgangsarchitectuur, bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping. Het pand maakt deel uit van de reeks herenhuizen Prins Mauritslaan 90-92-94-96-98. Kenmerkend voor de architectuur zijn de hoekerkers, de brede driezijdig naar voren gelegen woontraveeƫn en de rijk uitgevoerde zijgevels met glas-in-loodramen ten behoeve van de lichttoetreding in de trappenhuizen. De overige vensters bezitten bovenlichten met kleine roedeverdeling. Het silhouet van het ensemble wordt bepaald door de variƫrende vormen van de topgevels en de twee hoge, spitse kappen van de hoekerkers. Voor de ingangen van 92-94-96 zijn kleine hardstenen bordessen met ijzeren hekjes gesitueerd.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven en rijk voorbeeld van overgangsarchitectuur. De belangrijke stedebouwkundige ligging in de bocht van de Prins Mauritslaan en het ensemble-aspect vormen een toegevoegde waarde