Prinsevinkenpark 6

Hoek, Z. Nieukerken, J.J. van
Registerblad

Pand uit ca.1890 ter breedte van twee traveeën bestaande uit twee bouwlagen met kapverdieping. Het pand vormt het linkerdeel van drie geschakelde herenhuizen (nrc. 6, 7 en 8) naar ontwerp van J.J. van Nieukerken in samenwerking met Z. Hoek. Opdrachtgever was de "Coöperatieve bouwvereniging Ons Belang tot het bouwen van eigen woningen te 's-Gravenhage".

Deze groep huizen met rijk gedecoreerde topgevels en veel gebeeldhouwde onderdelen is een typerend voorbeeld van de op de laat 16e-eeuwse noord Nederlandse renaissancestiji geïnspireerde trant waarin Van Nieukerken bouwde. De decoraties concentreren zich vooral op de topgevels met in- en uitzwenkende contouren, rolwerk en maskerkoppen. De tuinen worden van de straat gescheiden door smeedijzeren tuinhekken.

Pand met hekwerk van algemeen belang voor de gemeente s-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde. Een belangrijke toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het onderdeel vormt van een ensemble neo-renaissance panden in het door de architect W.B, van Liefland ontworpen en in 1888 aangelegde Prinsevinkenpark.