Prinsevinkenpark 9

Nieukerken, J.J. van
Registerblad

Pand uit ca. 1890 ter breedte van twee traveeën bestaande uit twee bouwlagen met kapverdieping. Op de hoek van de zij- en achtergevel is een uitspringend bouwblok gesitueerd. Het pand vormt de linkerhelft van twee geschakelde herenhuizen in een symmetrische opzet (nrs. 9 en 10). De gevel is opgetrokken in een mengvorm van neo-renaissance en neo-gotiek met kenmerkende onderdelen als hardstenen sierbanden, spitsboogvormige vensters met driepassen en ijzeren sierankers. De tuin wordt van de straat gescheiden door een smeedijzeren tuinhek.

Pand met hekwerk van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde Een toegevoegde waarde ontleent het pand aan het feit dat het onderdeel vormt van een ensemble, overwegend in neo-renaissance uitgevoerde panden in het door de architect W.B. van Liefland ontworpen en in 1888 aangelegde Prinsevinkenpark.