Scheepersstraat 54, Hertzogstraat 50a

Cusell, L.
    Transvaalkwartier
Registerblad

Voormalig rusthuis voor ouden van dagen ontworpen in 1914 door de architect L. CuselI in opdracht van de Diaconie der Gereformeerde Gemeente te 's-Gravenhage.
Het hoekpand is met zijn hoofdgevel georiënteerd op de Scheepersstraat en bezit hier een zes vensterassen brede lijstgevel en een één vensteras brede afgeschuinde travee op de hoek met de Hertzogstraat. Dit bouwvolume bestaat uit een parterre, een eerste etage en zolderverdieping. De kap met geprononceerde overstekende dakljst is voorzien van vijf kleine en een grote dakkapel. Op de nok zijn ter hoogte van de schuine travee twee pyronnen aangebracht. Oorspronkelijk was in de middenas van deze gevel de monumentale hoofdentree. De entree is in later tijd een travee naar links verplaatst en de hoofdentree verwijderd en gewijzigd in een raampartij. Het in stijl aanmerkelijk soberder uitgevoerde aansluitende bouwdeel aan de Hertzogstraat bezit een bakstenen lijstgevel en bestaat uit een parterre en eerste verdieping onder een plat dak. Dit bouwdeel was oorspronkelijk zeven vensterassen breed maar is te rechterzijde in 1922 met een travee uitgebreid. Deze uitbreiding in dezelfde stijl architectuur als de bestaande de gevel is eveneens een ontwerp van de architect L.Cusell. De architectuurstij is, passend bij de functie, sober gehouden en vertoont met name in de decoraties van de gevel langs de Scheepersstraat kenmerken van de neo-renaissancestijl. Op de begane grond waren van oorsprong de gemeenschappelijke, representatieve - en dienstvertrekken gelegen en op de verdieping de slaapzalen. Het pand is thans in gebruik als wijk- en dienstencentrum.

Het pand is van sociaal- en architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een rusthuis voor ouden van dagen in de stijl van de neo-renaissance. Tevens van cultuurhistorische waarde als één van de historische ankerpunten van de wijk Transvaal waar door stadsvernieuwing en herstructurering de identiteit snel verandert.

Gevel Scheepersstraat
Detail gevel  Scheepersstraat