Schuytstraat 9 en 11

Noorderkerk

Wentink, J.C.
    Neo-Romaans

Noorderkerk. Kerk der Gereformeerde Gemeente.
Gereformeerd kerkgebouw, gebouwd in 1906 naar ontwerp van J.C. Wentink uit Utrecht. Verbouwingen 1956 en 1968.

Zaalkerk in neoromaanse trant. Rechthoekig gebouw dat met een der lange zijkanten aan de straat is geprojecteerd waardoor een zijgevel als facade is behandeld. Het in baksteen opgetrokken bouwwerk vertoont aan de straat een hoge puntgevel, waarin twee rondboogvensters en een groot roosvenster, alsmede een portaal met wimberg, geflankeerd door natuurstenen pilasters met kapitelen, vrij vertaald naar de Jonische orde, en beeldhouwwerk met bladmotieven. Rechts een zwaar aangelegde klokketoren met in de klokkenverdieping in iedere gevel drievoudige galmgaten op deelzuiltjes met dobbelsteenkapitelen. Driehoekige gevelbeƫindigingen waarboven een naaldspits met ruitvormige dakvlakken. Aan de linkerzijde van de voorgevel een lage toren met bovenin in elke gevel twee paar gekoppelde vensters op deelzuiltjes. Het witgepleisterde interieur, verlicht door rondboogvensters met eenvoudig gebrandschilderd glas, heeft houten tongewelven, in de hoeken rustend op korbelen die opgaan vanaf gebeeldhouwde en gepolychromeerde kraagstenen. In de oostelijke wand een grote nis met het in neobarokke stijl uitgevoerde orgel met rugpositief en tribune, vervaardigd door de Fa. Proper te Kampen in 1907. De preekstoel met houten kuip op natuurstenen voet, oorspronkelijk onder dit orgel, is bij de laatste verbouwing overgebracht naar de linkerzijde van het liturgisch centrum. Tegen de westelijke wand een tribune uit de bouwtijd. De kerk bezit vijf grote en vier kleine koperen kronen uit de bouwtijd. Als voorbeeld van de in Den Haag zelden toegepaste neoromaanse stijl is deze kerk uit architectuur-historisch oogpunt van belang. Het beeldhouwwerk aan de voorgevel is artistiek van goede kwaliteit.De architect Wentink verwierf in Utrecht naam als bouwer van de Oud Katholieke kathedraal van de Heilige Gertrudis aan de Mariaplaats, een bouwwerk dat eveneens in neoromaanse trant is uitgevoerd.

Kerkgebouw van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage wegens zijn schoonheid en architectuur-historische waarde. De tot de inventaris behorende roerende en onroerende zaken, vermeld in het bovenstaande, zijn in de bescherming begrepen vanwege de kunsthistorische waarde.

Een van de zeldzame voorbeelden van kerkelijke bouwkunst in neo-romaanse stijl in Den Haag
woning naast Noorderkerk (nr. 9)