Seinpostduin 21 en 21a

Registerblad

Vrijstaande door een tuin omgeven villa uit circa 1885 in eclectische stijl op onregelmatige plattegrond bestaande uit twee bouwlagen onder omlopend schilddak. De villa is mogelijk in het begin in gebruik geweest als pension/hotel.
De gevels zijn oorspronkelijk in schoon metselwerk uitgevoerd en zijn geornamenteerd met waterljsten, sierbanden en hoekkettingen. In de representatieve gevel langs de Gevers Deynootweg zijn de ramen in de linkertravee gevat in, met Corinthische kapitelen uitgevoerde kozijnen. Het bovenste venster wordt beëindigd met een tympaan. Voor dit venster is een balkon gedragen door geornamenteerde consoles. Een geprononceerde, sterk op de toenmalige franse architectuur geïnspireerde omlopende kap geeft de villa extra allure. De achtergevel is in 1902 uitgebouwd met een serre-achtige aanbouw van één bouwlaag onder plat dak.

De bouw van dergelijke villa's, hotels en pensions had direct te maken met de onstuimige ontwikkeling van de badplaats aan het einde van de negentiende eeuw waardoor naast grote hotels als Seinpost en het Kurhaus met name langs de Gevers Deynootweg en het Seinpostduin tal van etablissementen en pensions verrezen. Vaak is sprake van een combinatie tussen wonen, pension en hotel.

Het pand heeft cultuurhistorische waarde als exponent van de ontwikkeling van de badplaats Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw. Tezamen met de nabij dit pand uit die periode nog bewaard gebleven bebouwing langs de Gevers Deynootweg, Seinpostduin en Zeekant is hier nog ecn groot aantal kenmerken van de badplaats. zoals die eruit zag rond het fin-de-siècle, aanwezig. Tevens is het van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een in eclectische stijl opgetrokken villa uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.