St. Hubertusweg 10

woonhuis Langelaan

Leeuwen, H. van
    Westbroekpark
Registerblad

Vrijstaande villa bestaande uit een massief rechthoekig blok, gebouwd in 1960 naar ontwerp van architect Hendrik van Leeuwen (1924-1999), gelegen in villawijk Sint Hubertuspark.

De villa heeft twee bouwlagen afgedekt met een plat dak en een uitbouw van één laag. De gevel is bekleed met natuurstenen panelen in een patroon van horizontale en verticale lijnen. De vensters zijn nauwgezet opgenomen in de horizontale banden, die iets terug liggen in de gevel en hierdoor scherpe contouren creëren. Op de zuidwestelijke hoek is een uitsparing gemaakt in het bouwblok, waardoor een enigszins beschut terras en een balkon gerealiseerd konden worden.

Kenmerkend is het ‘eerlijk’ materiaalgebruik, zoals te zien is aan de combinatie van lichte natuursteen met ongelakte houten kozijnen en het balkon met een balustrade van onbehandeld natuursteen. De vensteropeningen volgen min of meer het “form follows function”-principe: ze zijn klein bij de sanitaire ruimtes, en groot bij bijvoorbeeld het trapgat. Het trappenhuis is een belangrijk ruimtelijk element in het interieur.

De toepassing van een scherp omlijnd hoofdvolume in combinatie met de verfijnde natuurstenen gevel doet denken aan de Amerikaanse ambassade op het Lange Voorhout, ontworpen door Marcel Breuer in 1959.

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als representatief en gaaf bewaard voorbeeld van woonhuisarchitectuur in functionalistische stijl uit de wederopbouwperiode.