Stadhouderslaan 76r, 78a t/m f, 80, 80a t/m h, 82, 82b en 82c

Gemeente Werken 's-Gravenhage Schadee, A.
    Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Voormalige HBS op een rechthoekige plattegrond bestaande uit drie bouwlagen met kap in late neorenaissancestijl gebouwd in 1902 naar ontwerp van Adam Schadee (Gemeentewerken ’s-Gravenhage).

De school, gebouwd als tweede gemeentelijke HBS, staat op een prominente plek op de hoek van de Stadhouderslaan en de Cornelis de Wittlaan in de destijds nieuwe wijk het Statenkwartier. In de Cornelis de Wittlaan 15 staat de bijbehorende voormalige conciërgewoning van twee bouwlagen onder kap.

De voormalige HBS heeft een gevel met een lengte van maar liefst 24 vensterassen. De rode bakstenen gevels zijn verlevendig met siermetselwerk in gele baksteen. Dakkapellen met trapgeveltjes verlevendigen het gevelbeeld verder. Het zes vensterassen brede middendeel van de voorgevel, met hoofdingang en de topgevel, is rijk bewerkt met natuurstenen ornamenten. In het cartouche is het gemeentewapen van Den Haag met de ooievaar gebeeldhouwd, met jaartal 1900. De plattegrond heeft een middengang met de vroegere leslokalen aan beide zijden. Deze structuur is duidelijk af te lezen in de zijgevels; het middendeel waar de gangen achter liggen, springt iets naar voren. Het éénlaagse volume op het achterterrein fungeerde oorspronkelijk als gymzaal.

In 2006 is de school naar ontwerp architectenbureau Bob van Beek verbouwd tot appartementencomplex.

Voormalige HBS van architectuurhistorische waarde als goed bewaard gebleven voorbeeld van een schoolgebouw voor hoger onderwijs in neo-renaissance stijl. Stedenbouwkundige waarde ontleent de school aan de markante positionering op de hoek van de Stadhouderslaan en Cornelis de Wittlaan. Ensemblewaarde heeft de school in combinatie met de vrijstaande conciërgewoning aan de Cornelis de Wittlaan 15.

NB. De bescherming betreft uitsluitend het exterieur.