Statenlaan 9 en 9a

Hoek, Z. Wouters, J.Th.
    Geuzen en Statenkwartier
Registerblad

Woonhuis uit 1904 in overgangsarchitectuur ontworpen door de architecten Z. Hoek en J.Th Wouters. Het pand bestaat uit twee bouwlagen en kapverdieping.

De voorgevel met hardstenen plint is twee vensterassen breed, waarvan de linker wordt beƫindigd door een puntgevel. Ter hoogte van de tweede bouwlaag is hier een driezijdige houten erker, rustend op gestileerde hardstenen consoles. Boven de erker is een balkon. De verdiepte entree in de rechter as heeft een hardstenen stoep. Het woonhuis vormt een harmonieus onderdeel van een gesloten gevelwand, waarvan de nrs. 1 t/m 7 en 11 t/m 33a zijn ontworpen door N. Molenaar.

Pand van algemeen belang voor de gemeente 's-Gravenhage vanwege de architectuurhistorische waarde van belang als representatief voorbeeld van een woonhuis in overgangsarchitectuur uit het eerste decenniurn van de 20ste eeuw. Het ensemble-aspect vormt een belangrijke toegevoegde waarde.