Suzannaland 3

Kranendonk, van A.
    Mariahoeve
Registerblad

Vrijstaand woonhuis gebouwd in 1963-1964 voor de Haagse architect Antoon van Kranendonk naar zijn eigen ontwerp.

Hoewel opgetrokken in traditionele baksteen en afgedekt met een zadeldak, straalt het huis moderniteit uit door de geknikte zijgevels en uitstulpende geveldelen. Deze zijn het gevolg van de onconventionele, veelhoekige plattegrond van twee tegen elkaar geplaatste trapeziumvormen van ongelijke afmeting. De entreepartij ligt terug in de gevel, terwijl de luifel, vensterpartijen en een balkon uitsteken.  Naast de entreepartij bevindt zich een langwerpig, keramisch reliëf met motieven van vissen en zeesterren.

Het spel met schuine lijnen wordt zowel in het interieur als in de tuin, die ontworpen werd door Mien Ruys, doorgezet. Het interieur heeft opvallende elementen als houten vloeren en plafonds en een marmeren schouw die twee kamers scheidt. Het woonhuis is gaaf bewaard met als enige latere toevoeging de serre aan de westzijde van het pand.

Architect Van Kranendonk (1917-1991) had samen met zijn schoonvader en –broer vanaf 1951 het architectenbureau Thunnissen & Van Kranendonk. Aanvankelijk werkte Van Kranendonk in traditionalistische bouwstijl, verwant aan de door zijn leermeester Granpré Molière geïntroduceerde Delftse School. Vanaf 1960 is in het oeuvre van de architect echter een modernistische invloed te ontdekken, zo ook in dit woonhuis.

Het woonhuis is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf bewaard voorbeeld van woonhuisarchitectuur met modernistische invloeden uit de wederopbouwperiode. Bjizonde ris , voor zichzelf ontworpen door de architect A. van Kranendonk. Tevens van stedenbouwkundig belang vanwege zijn prominente ligging op een hoek in de wijk Mariahoeve, waar laagbouwverkavelingen slechts beperkt aanwezig zijn.

Opname is gemaakt in de loop van 2007/ 2008 voor de VOM-reeks