Toussaintkade 27 en 28

Neo-Classicisme
Registerblad

Woon-winkelpand uit 1862, oorspronkelijk twee huizen, bestaande uit parterre en verdieping met twee, door pannen gedekte schilddaken waarvan de nok loodrecht staat op de straat. De lijstgevel is voorzien van een geblokte bepleistering. De nummers 25 en 26 zijn toegankelijk door twee gekoppelde deuren met panelen en bovenlichten. De parterre van 27 en 28 bezit een etalageraam en een deur met panelen en bovenlicht. Het venster in de linker travee bevat een T-raam; de verdiepingsvensters bezitten zesruitsschuiframen. Alle vensters en deuren zijn gevat binnen geprofileerde, houten omlijstingen. In de gevel van no. 25 bevindt zich een stichtingssteentje met het opschrift: "3W. RK 24-9-1862".

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Uit architectuur-historisch oogpunt is het pand van waarde als voorbeeld van late neoclassicistische architectuur. Stedebouwkundig is het pand van betekenis als onderdeel van een harmonisch en gaaf bewaard gebleven 19de-eeuws stadsgezicht, dat wordt bepaald door de gevelwand aan de Toussaintkade, het water van de singelgracht en de Paleistuin aan de overzijde.