Toussaintkade 29 en 30

Neo-Classicisme
Registerblad

Dubbel woonhuis uit 1862 met lijstgevel in sobere, laat-neoclassicistische/vroeg eclectische stijl. Het huis bestaat uit parterre, verdieping en omlopend schilddak. De breedte bedraagt vijf vensterassen, waarvan de middelste is opgevat als risaliet en de dubbele toegangsdeur bevat, met panelen en bovenlichten. De gevel heeft een hardstenen plint. Boven de middenrisaliet bevindt zich een dakkapel met zijpanelen en een gebroken segmentvormig fronton. Boven de deuren is een balkon op consoles met acanthusbladversiering. De vensters bezitten T-vormige schuiframen.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. De architectuur-historische waarde ontleent het pand aan zijn betekenis als voorbeeld van de overgangsstijl tussen het neoclassicisme en het eclecticisme. Stedebouwkundig is het pand van belang als onderdeel van de gaaf bewaarde, harmonische bebouwing aan de Toussaintkade, die met het water van de singelgracht en de Paleistuin aan de overzijde een karakteristiek 19de-eeuws stadsbeeld vormt.