Toussaintkade 31

Registerblad

Woon-winkelpand in eclectische stijl uit omstreeks 1864, linker deel van het oorspronkelijk brede herenhuis 31-35. Het pand bestaat uit parterre en verdieping met een door pannen gedekt schilddak waarvan de nok evenwijdig loopt aan de straat. De breedte van het huis bedraagt drie vensterassen. De lijstgevel bezit een hardstenen plint en een etalagepui met links daarvan de deur van het woonhuis, die een hoofdgestel draagt. De vensters van de verdieping bevatten schuifrarnen in T-vorm en zijn voorzien van versierde, gietijzeren raamhekken, Het hoofdgestel van de gevel bezit in het fries panelen en de kroonlijst wordt gedragen door versierde consoles. Dubbele dakkapel met houten kroonlijst.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige waarde. Architectuur-historisch is het pand van belang als voorbeeld van de eclectische stijl die kenmerkend is voor het derde kwart van de 19de eeuw. Stedebouwkundig is het van waarde als onderdeel van de harmonische historische gevelwand aan de Toussaintkade, die met het water van de singelgracht en de er tegenover gelegen Paleistuin een waardevol stadsbeeld vormt.