Toussaintkade 35

Registerblad

Woonhuis uit omstreeks 1864 met lijstgevel in eclectische trant. Rechter deel van een oorspronkelijk breed herenhuis 31-35. Het pand bestaat uit drie vensterassen en telt een parterre, verdieping en half schilddak, gedekt door pannen. De lijstgevel bezit een hardstenen plint en een geprofileerde cordonlïjst tussen parterre en verdieping. De deur vertoont panelen, een gietijzeren sierrooster en bezit een bovenlicht. De verdieping bezit vensters met French windows en rijke, gietijzeren raamhekjes. Het hoofdgestel van de gevel vertoont in het fries panelen en heeft een kroonlijst met tandingen, gedragen door vier stucconsoles met rijk lofwerk. De kapverdieping wordt verlicht door een dubbele dakkapel.

Pand van algemeen belang voor de gemeente Den Haag vanwege de architectuur-historische en stedebouwkundige betekenis. Uit architectuur-historisch oogpunt is het pand van waarde als voorbeeld van de eclectische architectuur uit het derde kwart van de 19de eeuw. Stedebouwkundig is het van belang als onderdeel van de harmonische gevelwand aan de Toussaintkade, die met het water van de suingelgracht en de Paleistuin aan de overzijde een waardevol historisch stadsbeeld oplevert.